2011. január 19., szerda

A vezető elsődleges felelőssége

A POTENCIÁLIS VEZETŐK

MEGTALÁLÁSA


(A CSÖKKENŐ SZAKÉRTELEM TÖRVÉNYE)

Van valami, ami még a tehetségnél is fontosabb és ritkább: ez a tehetség megtalálásának képessége. A sikeres vezető egyik elsődleges feladata a potenciális vezetők megtalálása.
          Dale Carnegie igazán értette a módját ennek. Egy ízben egy újságíró megkérdezte, hogyan tudott negyvenhárom milliomost leszerződtetni. Azt felelte, hogy amikor azok a férfiak dolgozni kezdtek neki, még nem voltak milliomosok, csak a munkájuk révén váltak azzá. A riporter ezután azt firtatta, hogyan tudott ilyen kimagasló vezetőket faragni az illetőkből.

A  pozitív, sikeres emberek
megtalálásához az aranyat kell
keresnünk, nem a meddőt.

- Az embereket ugyanúgy lehet képezni, ahogy az aranyat bányásszák - válaszolta Carnegie. - Tonnaszámra termelik ki a meddő kőzetet, hogy egy maréknyi aranyhoz jussanak. De nem a meddőért megyünk a bányába, hanem az aranyért - tette hozzá.
         A pozitív sikeres emberek megtalálásához is pontosan erre van szükség. Az aranyat kell keresnünk, nem a meddőt: a jót, nem a rosszat. Minél több pozitív tulajdonságot keresünk, annál többet fogunk találni.
         A kiváló vezetők megosztják tudásukat és személyiségük más értékeit azokkal, akikből a holnap vezetői válnak majd. Jó benyomást messziről is tehetünk, de befolyást csak közelről gyakorolhatunk.
  I. Martin Jackins marketingszakértő egyik cikkében beszámol arról az irányzatról, amelyet a szerződtetéseknél észlelt. Megfigyelt egy összefüggést, amelyet a csökkenő szakértelem törvényének nevezett el. Egyszerűen megfogalmazva arról van szó, hogy a vezetők hajlamosak náluknál gyengébb képességű és szerényebb szakértelmű embereket felvenni. Ennek folytán amint a szervezet kiépül, és több alkalmazottat szerződtetnek, a kevéssé rátermett emberek száma messze meghaladja a komoly szakértelmű vezetőkét.
Lássuk, hogyan történik ez.

Adott egy kiváló vezető nagyszerű jövőképpel, önfegyelemmel, helyes értékrenddel és átlagon felüli problémamegoldó képességgel. A meglevő vezetői tulajdonságainak értékelése után 95 pontot ér el. Elhatározza, hogy saját üzletet indít Szakértőlánc Kft. néven. Az üzlet olyan jól beindul, hogy hamarosan két új alkalmazottra lesz szüksége. Szeretne csupa 95-öst, de a helyzet az, hogy az ilyen képességűek mind önállósodnak (ahogy a példabeli ember is), ezért nem állnak kötélnek.  Márpedig kell a segítség, ezért végül négy 85-ös szerződtet, akik nála kevésbé jó készségekkel bírnak, de azért mindegyik maga is vezető.



  Kis csapatával remekül boldogul. Alig győzik kielégíteni a rendeléseket. Kemény munkájuk gyümölcsekén egyszer csak kifognak egy nagy állami megrendelést. Ha minden megbízásnak eleget akarnak tenni, szerződtetniük kell vagy száz embert, hogy éjjel-nappal üzemeltessék a gépeket. Egész vállalatot kell tehát kiépíteni.                                                                    
                                                                              

Legyen a szerződtetés egy magas szintű vezető (szponzor) feladata!



Mivel az alacsony szintű emberek még alacsonyabb szintűeket szerződtetnek, a kiindulópontot kell magasabbra helyeznünk.

Kötelezzük el magunkat a körülöttünk lévők fejlődésének elősegítése mellett!

 Ha képezzük a környezetünkben lévő potenciális vezetőket, akkor a következő terjeszkedési fázisban valaha 75-ös pontszámot szerzett, elhivatott menedzser helyettesek már 85-össé válnak, és készek a vezetésre.
  David Ogilvy, a hatalmas Ogilvy és Mother reklámügynökség alapítója megértette a csökkenő szakértelem törvényét. Ogilvy minden újonnan felvett menedzserének egy orosz matrjoskababát ajándékozott. Az ötödik legkisebb babában az alábbi kis üzenet várt elolvasásra. „ Ha mindannyian nálunknál kisebbeket veszünk fel, a törpék vállalatává válunk. Ha viszont mind olyanokat szerződtetünk, akik nagyobbak nálunk, akkor az óriások cégét hozzuk létre.”

Elkötelezetten keressük, szerződtessük és képezzük az óriásokat!


John C. MAXWELL: Nevelj vezetőket c. könyve



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése