2011. január 16., vasárnap

Az egyszerűség 10 szabálya

  1. Tulajdoníts értéket az egyszerűségnek.
Cselekedeteinknek hatékonynak kell lenniük, vagy pénzmegtakarításhoz kell vezetniük. Ha ezenfelül még egyszerűek is, az jó, de csak addig, amíg ez az egyszerűség nem zavarja a másik két értéket.

  1. Eltökélten keresd az egyszerűséget.
A dogok egyszerűbbé tétele érdekében csak motiváltan és eltökélten tehetünk aktív erőfeszítéseket. A dolgok leegyszerűsítésére, időre, szellemi energiára, tervezésre és pénzre van szükség. Az emberek leginkább akkor szeretik az egyszerűséget, ha nem kerül pénzbe, ha azonban valaminek az egyszerűbbé tétele bármilyen befektetést igényel, azt már többnyire nem hajlandók biztosítani.

  1. Légy pontosan tisztába a helyzettel.
Pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy mit szeretnénk. Ha meg szeretnénk érteni egy szituációt vagy folyamatot, az illető téma szakavatott ismerőjének kell lennünk. Ha ez nem így van, törekvésünk eredménye inkább primitív lesz, mint egyszerű. Az egyszerűség mozgatórugója az értés.

  1. Dolgozz ki alternatívákat.
A hangsúly a terezésen van. Nem az egyetlen üdvözítő módszer kidolgozásáról van szó. Inkább többféle alternatíva felkutatásáról, amelyek közül aztán kiválasztható a legjobb. Nem valószínű, hogy az első ötlet lesz a legjobb. Ezért fontos tovább gondolkodni és újabb alternatívákat felkutatni

  1. Kérdőjelezd meg a meglévő mintákat és vesd el őket.
Előfordulhat, hogy egyes dolgok, amelyek régebben még szükség volt, ma már feleslegesek. Ha valaminek az alkalmazása már nem indokolt, ejteni kell.

  1. Légy kész az újrakezdésre.
Ha egy meglévő struktúra vagy művelet egyszerűbbé tételén fáradozunk, lényegesen könnyebb és csábítóbb megoldás annak módosítása.  Előfordulhat azonban, hogy az egészet elölről kell kezdenünk. Jelöljük ki pontosan a céljainkat, majd tervezzük meg a megvalósításhoz vezető utat – és eközben ügyet se vessünk a korábbi rendszerre.

  1. Gondolkodj koncepciókban.
A koncepciókban való gondolkodás nem más mint az emberi agy módszere a világ leegyszerűsítésére. Aki nem koncepciókban gondolkodik az elvész a részletekben. Oldalirányba, részletről részletre haladni nem lehet.  Szükség esetén vissza kell térni a koncepcióhoz és találni kell egy másik előrevezető utat.

  1. Ha szükséges bontsd a dogokat kisebb egységekre.
Egy kisebb egység szerkezete nyilvánvalóan egyszerűbb, mint egy nagyobbé. A kisebb egységeket úgy kell megszervezni, hogy megfelelően szolgálják a nagyobb célt.

  1. Légy kész más értékek feláldozására az egyszerűség elérése érdekében.
Előfordulhat, hogy érdemes feláldozni a tökéletességet a praktikus egyszerűség kedvéért.

   10. Tudnod kell hogy kinek az érdekeit szolgálja az egyszerűség.
Vajon kinek jó az egyszerűség: A rendszer felhasználóinak (vásárlóinak) vagy a működtetőinek (tulajdonosainak) Ha nem jó mindenkinek, kik azok akiknek jó?

                                                         Edward de Bono

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése