2011. január 14., péntek

Miért éppen MLM? 16.

„Egy középiskolás diákot nehéz meggyőzni, hogy az életben egy halom sokkal nehezebb dologgal fog találkozni, mint amilyen az algebra vagy a mértan.”
                                                 Howe, Ed (1853-1937), amerikai újságíró

  Diákok, egyetemisták, főiskolások.

2 féle fiatal van
- Aki csak a mának él, és nem törődik a holnappal.
- Aki megpróbál előre gondolni, és gondoskodni a jövőjéről.
Tény:
- Egyre több fiatal kezdi az életét az iskola elvégzése után munkanélküliként.
- a főiskolát, egyetemet végzettek jelentős része nem abban a szakmában fog dolgozni amilyen végzettsége van
- A MLM lehetőséget, biztosit a fiataloknak is, hogy 3-5 éven belül olyan jövedelemhez jussanak, amely 45 éves munkaviszony után sem illetné meg őket.

Az egyetemi jelentkezések gyakran azt jelentik: „Nem tudom, mihez kezdjek az életben, úgyhogy inkább felvételizek valahová” Késleltető trükk mind. Néhány szerencsés tudja csak, hogy mit akar az élettől. A többségnek azonban nehéz az értékeit kamatoztatni és az egyetem nem fogja megoldani a problémájukat. Aki 18 évesen kezd el dolgozni, már nyert öt évet egy huszonhárom évessel szemben, a huszonhárom éves azonban minden képzettsége ellenére, még mindig junior lesz. Így az egyetem elvégzése után a cégek olyan tapasztalatlan pályakezdőket "kapnak", akik sok esetben felkészületlenek a munkavégzésre. A felsőoktatás mára tömegessé vált, és szinte minden területen problémát jelent a gyakorlati tudás hiánya. Emellett még, egy nemrég készült felmérés szerint sokaknál hagy kívánnivalót maga után a munka- és viselkedési kultúra. A pályakezdők nagy része nem tud csapatban dolgozni, de az önálló munkavégzésre sem képes. Hihetetlenül gyenge az átlagos kommunikációs készségük, és a problémamegoldó képességgel és az idegennyelv-ismerettel is gondok vannak. Emellett nem tudnak megfelelően bánni az ügyfelekkel, és gyakran hiányzik a magabiztos fellépés, a kulturált megjelenés, illetve a jó modor. Sokan nem tudnak kellőképpen alkalmazkodni, nem bírják a stresszt és nem kezelik jól a konfliktusokat sem. 
             
      Ezeknek a problémáknak a jelentős korrigálásában segíthet az MLM. Sok fiatal felismerte ezt és egyre több fiatal, köztük sok felsőoktatásban továbbtanuló diák csat­lakozik munkatársként egy egy MLM céghez
                                                                                 
Nem véletlenül! Talán felismerték már a másik problémát is. A szakemberek évről évre egyre több állástalan pályakezdő diplo­mást prognosztizálnak. Jelenleg olyan nagymértékben tódulnak a gyerekek az egyetemekre és főiskolákra, hogy pár év múlva a diploma ugyanazt fogja jelenteni, mint 10-20 éve az érettségi bizonyítvány: elemi elvárást. Ebből adódhat, hogy a tömérdek munkanél­küli diplomás fogja betölteni az alacsonyabb iskolai végzettséghez kötött munkaköröket is. De azok az egyetemisták, akik a tanulás évei alatt felépí­tik saját sikeres üzleti vállalkozásukat, nem fognak ilyen problémákkal, megélhetési gondokkal küzdeni.
Nekik lesz jövőképük, egzisztenciájuk, jobb esetben már lakásuk, a cég által kifizetett drága autójuk, minden évben a cég által finanszírozott luxusutazásuk ingyen-nyaralásuk, és akár 7(!) számjegyű jövedelmük.

Vannak fiatalok, akik a nyári diákmunkaként vagy egyetem alatti mellékjövedelemként elkezdett munkával, több pénzt keresnek, mint szüleik és nagyszüleik jövedelme együttesen. Ez mellett olyan ismeretekre, tapasztalatokra tesznek szert, amelyet a későbbiek folyamán rendkívül jól hasznosíthatnak azok is akiknek nincsenek nagyra törő álmaik és csak az iskola utáni munkahelyen szeretnének jobban megfelelni.
Ez a munka nem való azoknak, akik a nyári szünetben 1-2 hónapos munkával szeretnének egy kis zsebpénzt a következő tanév előtti nyaraláshoz. De való azoknak, akik nyáron hajlandóak egy hónapot beáldozni arra, hogy elindítsák a maguk kis "üzleti vállalkozását", amit aztán az egyetem alatt, a tanulás mellett, napi átlag 2-3 órában (jól ütemezhető, tetszés szerint összevonható, vizsgaidőszak alatt szüneteltethető) kényelmesen tudnak majd csinálni.
           Aki okosan, csak egy kicsit félreteszi, a mindennapok bulijait, és megtervezi a jövőjét, mire elvégzi az egyetemet, főiskolát, szabadon dönthet, hogy folytatja az elkezdett életpályáját a főiskolai, egyetemi „lehetőséggel” és beáll a „taposómalomba”, elfogadja netalán az „aranykalickát”, vagy elindítja saját vállalkozását és megvalósítja önmagát, az álmait (esetleg mindkettőt?).

„A fiatalság idealizmusa, nem bolondság, hanem bölcsesség, amelyet még nem homályosítottak el az élet megalkuvásai és nehézségei.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése