2011. február 3., csütörtök

2 :1-ben

A hálózatépítésben a siker egyik fontos követelménye az önképzés és ezen belül is a könyvek kazetták használata. A Bagolyvár kiadó könyvei ehhez a munkához nyújtanak nagyszerű segítséget. Én csak néhány mondatot, bekezdést idézek belőle, hogy ízelítőt kapjatok ennek a könyvnek a használhatóságáról. Ha sikeres akarsz lenni, nem hiányozhat a könyvespolcodról ez a fontos könyv.



BIG AL MINDENT ELMOND  a hálózatépítésről és a szponzorálásról.

Forgalmazó Joe

Forgalmazó Joe péntek reggel korán kelt. Egész héten alig várta, hogy végre szakíthasson egy napot, és amúgy istenigazából nekilásson a „valódi tagtoborzásnak” Ma semmi sem vonhatja el a figyelmét, teljes erőbedobással új forgalmazók beszervezésére összpontosíthat. Derekasan reggelizik, aztán az órára pillant – nyolc harminc, ideje telefonhoz ülni.
         Rövid habozás után tárcsázza az első számot. Három csengetés után gyorsan leteszi a kagylót. Még biztosan alszanak, nem ildomos ilyen korán zavarognia, gondolja. Egy órát inkább a tervezéssel foglalkozik.
         Kilenc harminckor végez a célok aktualizálásával és a tervtáblával, amely azt mutatja, mennyi jutalék üti a markát, ha valamennyi nyolcadik szintű forgalmazója csak egy embert szervez be hetente, aki átlagosan 20 peták 30 garas forgalmat bonyolít. Kiszámította azt is, hogy hány személye beszélgetést kell beiktatni a programjába, ha eléri a szupersztár pozíciót. . No de mindenhez először be kell szervezni az első munkatársat.
          Kilenc harmincötkor elszánja magát a második hívásra. A vonal foglalt.  Megkönnyebbülten fellélegzik. Biztos nem is érdekelné az illetőt a dolog.  Miután az első két jelöltjével nem sikerült érintkezésbe lépnie elhatározza, hogy átfutja a címlistáját, megnézi, kit érdemes valóban hívnia. Tallózik, közben három csoportba sorolja a jelölteket: jók, közepesek, gyengék. Ha már ilyen szépen osztályozta őket, akkurátusan üres névjegykartonokra írogatja  a nevüket fontosabb adataikat. Egy olyan ügyes kartotékrendszert rettyint, hogy az IBM is elsárgulna az irigységtől.
         Háromnegyed tizenkettőkor furdalni kezdi a lelkiismeret, mivel ma délelött az égvilágon mindennel foglakozott, csak jelölthívással nem. „Nem mintha félnék attól, hogy szóba elegyedjek idegenekkel, vagy pláne a visszautasítástól – nyugtatja magát – csak jól megalapozom a munkát, hogy délután tarolhassak. Ami azt illeti, most már ble is vághatok, és ma tényleg óriásit fogok szervezni”
          Az ajtóban állva hirtelen észbe kap. Hoppá, már majdnem ebédidő, korgó gyomorral nem lehet útnak indulni.

         Délután egykor végre kocsiba vágja magát, és kikanyarodik az utcára. Az ám, de most merre? Nem beszélt meg egyetlen találkozót sem, nem tervezett meg semmit. Összeszedi a bátorságát, és megcélozza a közeli üzletközpontot, hogy megpróbálkozzék néhány előkészítés nélküli kapcsolatfelvétellel. Akciója sikerrel kecsegtet, ezek a kisvállalkozók a legjobb alanyok. Suszter úr műhelyében láthatóan egymásnak adják a kilincset a kuncsaftok, úgyhogy Joe bölcsen továbbáll.  A Csempeszönyeghy  - szalonban csak egyetlen érdeklődő nézelődik, na de ide mégsem mehet, mert elutasítják, mit fog róla – meg az általa ajánlott lehetőségről – gondolni az az egy. A virágüzlet tulajdonosnőjének olyan savanyú a képe, hogy kár kezdeni vele, csak még jobban felingerelné. A cipőboltban fiatal eladólány álldogál a pult mögött, de ő sem alkalmas, mert ha megpróbálja bemutatni neki ajánlatát, esetleg meglátja a főnöke és kirúgja, amiért munkaidőben mással foglalkozik. Nini Tiktak úr egyedül van.

          Joe bemutatkozik, ám az órásmester azonnal átveszi a kezdeményezést. Csak úgy záporoznak a kérdések. Mibe fog ez kerülni nekem? Maga mióta csinálja? Hol a megbízólevele? Meg tudná mutatni az utolsó tizenkét havi jutalék elszámolását. Joe elbizonytalanodik, s tekintélyét mentendő, egyéb irányú elfoglaltságára hivatkozva sürgősen távozik.
          Kettő óra húszkor leverten ül vissza az autójába. Önbizalma a fagypontra süllyedt, de azért még nem adhatja fel. Elhatározza, hogy elugrik az egyik barátjához, és neki is bemutatja az üzletet. Háromnegyed háromkor elhalad a barátja előtt, de nem hajt rá a kocsibejáróra, csak az utcáról figyel. Az ablakok mögött nem észlel semmi mozgást, tehát nyilván senki sincs otthon. Tulajdonképpen már ideje is hazamenni, és megvonni a nap egyenlegét. Sikeres üzletember nem létezhet gondos tevékenységelemzés nélkül.

A siker kulcsa

Forgalmazó Joe szponzor igazi profi hálózatépítő, név szerint Big Al. Amikor felhívta Joe-t, hogy megtudakolja, hogyan sikerült a péntek, nem lepi meg a válasz.
      - Tudom Joe, hogy igyekeztél, és ismerem azt a bizonytalan érzést, ami lefogja az embert munkatárskeresés közben. Azt hiszem, ez a tapasztalat ráébresztett, hogy érdemes meghallgatnod a tanácsomat, miként orvosolhatod hosszú távon ezt a problémát.
Joe felvillanyozva siet Big Al lakására, hogy elsajátítsa a csodamódszert.
         Big Al ezzel fogadja:
Egyetlen lecke tízezer szóval felér. A legtöbb forgalmazó sok jó tanácsot kap, de nem fogja fel azok értékét. És nem használja fel őket. Ne várj tőlem varázsigét, magadnak kell megtanulnod, mi tesz sikeressé a jelöltkeresésében. Egyelőre annyit kérek, hogy hívj fel néhány számot, és hozz össze pár találkozót kedd estére. Ne nagyon izgasd magad azon, hogy kivel, mert elkísérlek, és végig én beszélek majd. Te csak hegyezd a füled, és nyisd ki a szemed, rendben? Elég, ha annyit mondasz: „Biztosan érdekel egy kis többletjövedelem. Szeretném, ha találkoznál ezzel a Big Allal. Beugorhatnánk hozzád kedden este vagy húsz percre? Meglátod nem bánod meg.”
         Joe úgy érezte, hogy semmi az egész. Végül is csak annyi dolga, hogy elérje a személyes találkozót. Az egész bemutatót Big Al tartja. Ő majd kényelmesen hátradől, hagyja hogy barátai csak nyugodtan bombázzák Big Alt a kérdésekkel és az ellenvetésekkel. Ő majd megfelel mindenre, és forgalmazóvá teszi őket. Ez fellelkesítette. Alig húsz perc alatt négy időpontot beszélt meg kedd estére. A kérdéseket játszi könnyedséggel kivédte, mert szuper pozitív volt. Ha érdeklődtek, hogy mégis miről van szó, ezt válaszolta.
-         Csak azt szeretném, ha találkoznál Big Allal! Nagyszerű pénzszerzési ötletei vannak. Majd te is meglátod, milyen rendes fickó.
Végül Big Al így fordult hozzá:
-         Most menj haza, fújd ki magad! Kedden este fél hatkor nálad találkozunk. Húsz perc alatt többet végeztél, mint a legtöbb forgalmazó egy egész héten.

Ketten egy ellen
avagy a tisztességtelen előny.

A kedd este olyan simán zajlott le, hogy Joe-nak tátva maradta szája. Az egyik jelöltet nem érdekelte a lehetőség, a másik azt felelte, még meggondolja magát, de kettő felcsapott munkatársnak. A mindenit, két új első szintű munkatárs egy este! És milyen könnyen. Joe csak bemutatta a jelöltnek Big Alt aki szép nyugodtan ismertette a lehetőséget. Amint befejezte, a jelölt vagy csatlakozott, vagy nem. Sehol semmi bűvészmutatvány, semmi nyomásgyakorlás, csupán egyszerű magyarázat hangzott el, amire Joe i minden további nélkül képes. Mégis elképesztő volt a jelöltek reakciója. Feszülten figyeltek Big Al minden szavára. Tisztelettel meghallgatták. Egyetlen cinikus ellenvetést sem tettek udvariasan viselkedtek, s ez megkönnyítette Big Al munkáját.
         Amikor később visszatértek Joe lakására, megkérte szponzorát, magyarázza el mi történ. Big Al mosolyogva azt mondta, hogy jegyezze le, amit mond és hozzákezdett:
- Egyszerű a titok: Mi ketten voltunk, Ő pedig egyedül. Túlerőt alkalmaztunk. Nem volt más teendőnk, mint gondolkodásmódunk elfogadására bírni ezt az egy személyt. Nyilván nem volt nehéz meggyőzőnek lennünk, hiszen ketten voltunk ugyanazon a véleményen. Sokkal könnyebb átadni a jelöltnek kettőnk lelkesedését, mint neki elhitetnie velünk, hogy mindketten tévedünk. Emellett szeretne igazat adni nekünk, mivel őt is vonzza a többletjövedelem.
- talán túl egyszerűen hangzik – folytatta - de a profi hálózatépítők mindig párosával dolgoznak, mivel ez létfontosságú a sikerhez. Vegyük közelebbről szemügyre miért járnak kettesével.

  1. Ha egyedül látogatod meg a barátodat, eltéríthet a tárgytól anekdotázással, szóba hozza a vasárnapi meccset, a családról locsog, vicceket mesél, ugrat téged, agyonbosszant a móka kedvéért. Egészen megváltozik a helyzet, ha egy idegen lép a képbe, vagyis én. Velem udvarias, mert engem nem ismer. A főnököd is lehetek tehát moderálja magát, nehogy zavarba hozzon téged. Egymagadban lehengerelheted, de ha jelen van egy idegen is akkor kész az együttműködésre, „hivatalosabban” viselkedik
  2. A jelölt csak téged lát, nem a céget, amelyet képviselsz. Ha valamilyen oknál fogva nem rokonszenvezik veled, ezen az alapon utasítja el a lehetőséget, nem a vállallat miatt. Ám ,ha egy idegen is megjelenik, akit nem ismer, kénytelen az elébe tárt tények alapján dönteni, tekintet nélkül arra, mit érez irántad.
  3. ha két ember összedolgozik, önbizalmuk meghatványozódik. Kölcsönösen buzdítják egymást. Ez egész más, mint magányosan járni a világot. Egyedül biztos tartasz a visszautasítástól, nem mersz találkozót kérni, és még valószínűbb, hogy elkerülöd a kapcsolatfelvételt. Ezért töltöd papírmunkával a pénteket. Ha lenne társad, mindketten keményen dolgoznátok, mert nem hagyhatjátok cserben a másikat. Ha elhatároznátok, hogy fejenként négy találkozót beszéltek meg, egyikőtök sem nyugodna, amíg nem teljesíti a maga részét, hiszen senki sem akar elsőként megfutamodni
  4. Amikor két forgalmazó végzi a bemutatást, az egyikük beszél, a másik csendben figyel. A figyelőnek nem kell arra összpontosítania, hogy a prezentáció tartalmazzon minden fontos információt stb. tehát jobban megfigyelheti a jelöltet, észlelheti az árulkodó jelezéseket, hogy mivel ösztönözhető. A bemutató végén a figyelő kiegészítheti az elhangzottakat olyan információkkal, amelyek egyébként elsikkadtak volna.
  5. Két forgalmazó együtt többet ér, mint külön külön dolgozva.. Biztos te is belátod, miért dolgozol sokkal hatékonyabban. A profik hatékonyságra törekszenek.
  6. Ha nem csapatban dolgozol és hagyod, hogy új forgalmazóid egyedül keressenek maguknak munkatársat akkor hibásan feltételezed hogy
(a)             Újdonsült munkatársaid azonnal tökéletesen ismerik az üzletet
(b)             Újdonsült munkatársaid határtalan önbizalommal vannak megáldva, és magukban is megbirkóznak az ellenvetésekkel
(c)             Újdonsült munkatársaid csak kitöltik a jelentkezési űrlapot, és máris képesek kifogástalanul bemutatni az üzleti lehetőséget.
      Nevetséges lenne mindezt feltételezni. Ennélfogva az egyetlen járható út a csapatmunka.
  1. ha ketten együtt dolgoznak, módjukban állminden prezentációt értékelni. Áttekintik az adott bemutatást, helyes és kevésbé helyes mozzanatait, hogy legközelebb jobban csinálhassák. Felbecsülhetetlen értéket jelent, hogy egyidejűleg két különböző nézőpontból. A bemutató és megfigyelő szemszögéből vizsgálhatják a történteket.



-         Mint láthatod – fejezte be fejtegetéseit Big Al az ésszerűség azt diktálja, hogy munkatárskeresést párosan végezzék. A következő két hétben minden kedd este 4,  hét végén pedig hat találkozót szervezünk. Ez hetente összesen tíz. Ebből ötöt én hozok össze, ötöt t. Áll az alku?



FIGYELMEZTETÉS


Ez a könyv káros lehet az egészségedre! Útmutatásait követve hatalmas jövedelemre tehetsz szert. A hatalmas jövedelem fokozott idegfeszültségre, esetleg szorongásra vezet, mert nem tudsz dönteni, mit kezd a rengeteg pénzeddel. A szerző és a kiadó határozottan elutasít, minden felelősséget a túlzott vagyonosodásból eredő esetleges idegösszeroppanásért.

Már egyetlen jó ötlet busásan meghozza a kötet árát. Őszintén reméljük azonban, hogy egynél többet találsz benne.

A könyv akkora értéket képvisel, hogy birtoklását célszerű eltitkolni az APEH elől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése